
معرفی کاربرد انواع بیوپسی پستان
روشهای متعددی برای بیوپسی پستان وجود دارند که پزشک شما بهترین روش را بر اساس محل، اندازه و ویژگیهای دیگر توده مشکوک پستانی انتخاب میکند. اگر نمیدانید که چرا پزشک شما یک روش بیوپسی را به روش دیگر ترجیح داده است میتوانید از پزشک خود درباره علت آن سؤال کنید. قصد داریم تا در این مقاله سایت دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی و بیوپسی سینه اصفهان به بررسی کاربرد انواع بیوپسی پستان بپردازیم. در اغلب روشهای نمونه برداری بیوپسی، از سوزن یا نیدل مخصوص برای دسترسی به بافت مشکوک پستان استفاده میشود. انواع مختلف بیوپسی سینه عبارتنداز:
بیوپسی سرجیکال
در بیوپسی سرجیکال، نمونه برداری با استفاده از جراحی سرپایی و با استفاده از بی حسی موضعی انجام میشود. دراین روش مقداری از توده پستانی مشکوک همراه با مقداری از بافت سالم پستان استخراج میشود و برای انجام آزمایشات تکمیلی به آزمایشگاه ارسال میگردد. در صورتی که توده مشکوک کوچک باشد و مرزهای مشخصی داشته باشد، ممکن است پزشک کل توده را از سینه خارج کند و از این طریق ، جراحی توده پستانی به طور کامل انجام میشود. اما در صورتی که تست بیوپسی نشان دهنده مرزهای نامشخص توده مشکوک باشد، ممکن است پزشک شما بخواهد این تودهها را در جلسهای دیگر از طریق جراحی حذف کند. اگر توده پستانی از طریق لمس قابل تشخیص نباشد، در این روش نیز برای دسترسی دقیق به توده از سونوگرافی استفاده میشود.
مطالعه بیشتر : تشخیص کیست کلسیفیه کبد با سونوگرافی
بیوپسی با روش آسپرسیون با سوزن ظریف
این تکنیک سادهترین و رایجترین روش نمونه برداری از بافتهای مشکوک سینه است. اگر دسترسی به بافت توده راحت باشد و پزشک در تشخیصهای اولیه احتمال وجود کیستهای پر از مایع را بیشتر بداند از این روش استفاده میشود. گاهی نیز برای هدایت دقیق سوزن به محل توده پستانی از سونوگرافی استفاده میشود. در طول انجام این آزمایش بیمار روی تخت مخصوص دراز میکشد. سپس پزشک تحت هدایت سونوگرافی سوزن را به محل مورد نظر هدایت میکند و نمونههای سلولی را از بافت توده جمع آوری میکند.
آسپیراسیون با سوزن ظریف یک روش سریع برای تشخیص تفاوت کیستها و تودههای پستانی است. به این صورت که اگر در طی فرایند نمونه برداری مایع شفاف از درون توده خارج شود، ممکن است این تودهی پستانی بیخطر بوده و در نتیجه تجمع آب میان بافتی (کیست) ایجاد شده باشد.
بیوپسی استریوتاکتیک
این نوع بیوپسی با استفاده از ماموگرافی برای تشخیص و علامت زدن محل دقیق قرارگیری توده مشکوک پستانی انجام میشود. برای این روش، بیمار به روی شکم خود روی تخت مخصوص بیوپسی دراز میکشد و سینههای خود را در حفره مخصوص تخت قرار میدهد. سپس سینهها بین دو صفحه مخصوص دستگاه ماموگرافی قرار داده میشوند و رادیولوژیست یا پزشک با استفاده از یک شکاف نازک روی سطح سینه و وارد کردن سوزن یا لوله ساکشن مخصوص اقدام به نمونه برداری از بافت مشکوک پستان میکند. گاهی نیز این روش به صورت نشسته انجام میشود. در طول انجام این فرایند بیمار باید حدود سی دقیقه بی حرکت باقی بماند.
در صورتی که تودههای غیرنرمال پستانی مشکوک به سرطان باشند، معمولاً در طول انجام بیوپسی محل قرار گیری توده به وسیله یک مارکر استیل یا سنجاق مخصوص علامت گذاری میشود تا پزشک بتواند این محل را برای حذف توده سرطانی از طریق جراحی به خوبی شناسایی کند.
دکتر فاطمه کرمی سونوگرافی پستان اصفهان
بیوپسی با استفاده از سوزن(CNB)
در این روش رادیولوژیست یا جراح با استفاده از یک سوزن مخصوص بافتهای نمونه را از توده پستان خارج میکند. این روش عمدتاً با هدایت سونوگرافی انجام میشود.
در طول این فرایند نمونههای متعددی به اندازه یک دانه برنج جمع آوری میشوند که برای بررسیها و آزمایشات تکمیلی به آزمایشگاه پاتوبیولوژیک ارسال میگردند. بسته به محل قرارگیری توده پستانی ممکن است از روشهای دیگر مانند ماموگرافی یا ام آر آی برای هدایت سوزن به سمت توده مشکوک استفاده شود.
مطالب پیشنهادی:
آنچه باید از سونوگرافی کودکان و نوزادان بدانید
بررسی مزایا و عوارض گرافی زانو