بیوپسی سینه اصفهان
قصد داریم تا در این مطلب از سایت دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی و سونوگرافی سینه اصفهان به بررسی و مطالعه بیشتر در مورد بیوپسی سینه اصفهان بپردازیم.
نمونه برداری پستان یا بیوپسی
بسیاری از خانمها به محض احساس تودههای پستانی ، نگرانی و دغدغه ابتلا به سرطان سینه را در ذهن خود میپرورانند. این در حالیست که تنها بخش کوچکی از تودههای پستانی سرطانی هستند و عمده این تودهها غیرسرطانی هستند و به راحتی قابل درمان میباشند. با این حال، توصیه ما این است که به محض مشاهده هر گونه تغییرات در بافت پستانهای خود شامل احساس توده، ترشحات نوک پستان، قرمزی و التهاب پستان سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا با انجام معاینات و آزمایشات لازم علت و ریشه این تغییرات پستان را تشخیص دهد. بیوپسی پستان یکی از روشهای دقیق و مطمئن تشخیص تودههای سرطانی از غیر سرطانی است.
روش بیوپسی پستان یک فرایند است که در طول آن نمونه کوچکی از بافت پستانی برای بررسیهای آزمایشگاهی استخراج میشود. بیوپسی پستان یک راه برای ارزیابی تودههای مشکوک سینه و کسب اطمینان از خوش خیم یا سرطانی بودن آنها است. روش های مختلفی برای انجام بیوپسی سینه استفاده میشود.
بیوپسی پستان نمونهای از بافت مشکوک پستان را در اختیار پزشک قرار میدهد تا بتوان با استفاده از بررسی آن، هر گونه ناهنجاری در سلولهایی که تشکیل دهنده تودههای پستانی هستند را شناسایی کرد. این آزمایش به دنبال، تصویر برداری از بافت پستان به روشهای ماموگرافی و سونوگرافی و در صورت مشاهده تودههای مشکوک انجام میشود و به پزشک در انتخاب بهترین روش درمان با این تودهها کمک میکند.
دلیل تجویز بیوپسی سینه
پزشک شما ممکن است بیوپسی پستان را به دلایل زیر تجویز کند:
- احساس توده در پستان یا ضخیم شدن و منسجم شدن بخشی از بافت پستان که مشکوک به سرطان سینه باشد.
- نتایج ماموگرافی سینه نشان دهنده ناحیهای مشکوک در بافت پستان باشد.
- نتایج سونوگرافی پستان نشان دهنده نواحی غیر معمول در بافت پستان باشد.
- نتایج ام آر آی سینه نشان دهنده یافتههای غیر طبیعی باشد.
تغییرات غیر طبیعی در بافت سینه، پوست سینه، نوک سینه و آرئول مشاهده شوند. تغییراتی از قبیل پوسته پوسته شدن، ترک خوردن، قرمزی و التهاب و خروج ترشحات رنگی یا خون از نوک پستان.
عوارض احتمالی بیوپسی سینه
بیوپسی پستان یک روش کمتر تهاجمی در تشخیص تودههای مشکوک پستان است. با این حال ممکن است عوارض زیر را به همراه داشته باشد:
- التهاب و قرمزی سینه
- عفونت و خونریزی در ناحیه ای که تحت بیوپسی قرار گرفته
- تغییرات در ظاهر پستان بسته به اینکه چه میزان از بافت مشکوک پستان حذف شده و سینهها چگونه التیام پیدا میکنند.
- نیاز به انجام جراحی اضافه یا درمانهای دیگر بسته به نتایج نمونه برداری بیوپسی
در صورتی که پس از انجام نمونه برداری با تب، قرمزی و التهاب بیش از سینهها و ترشحات غیر معمول مواجه شدید به پزشک خود مراجعه کنید. این موارد علائم عفونت یا ماستیت پستان(Mastitis) هستند که باید تحت درمان قرار بگیرند.
میزان درد بیوپسی پستان
بیوپسی پستان معمولاً تحت شرایط بی حسی موضعی انجام میشود و فرد درد چندانی احساس نمیکند. البته در صورت استفاده از دستگاه ماموگرافی برای هدایت سوزن به محل توده ممکن است فرد کمی احساس ناراحتی کند. در عمده روشهای بیوپسی بیمار با یک پانسمان ساده از کلینیک یا بیمارستان خارج میشود و روز بعد میتواند فعالیتهای روزمره خود را ادامه دهد. در صورت انجام تکنیک بیوپسی سرجیکال، سینههای بیمار با بخیه بسته میشود که در روزهای اول پس از بخیه نیاز به تعویض پانسمان و مراقبت از زخمها به منظور جلوگیری از ماستیت یا عفونت سینه وجود دارد. التهاب سینه یکی از عوارض شایع بیوپسی پستان است که برای کاهش درد و التهاب میتوان از مسکنهای غیر استروئیدی مانند استامینوفن و ایبوپروفن استفاده نمود.
به چه بیمارانی بیوپسی پستان پیشنهاد میشود؟
همانطور که گفته شد بیوپسی یا نمونه برداری پستان به دنبال مشاهده نتایج مشکوک از تصویربرداری ماموگرافی یا سونوگرافی پستان انجام میشود. در صورتی که معاینات اولیه و یا نتایج تصویربرداری، توده مشاهده شده را مشکوک تشخیص ندهند عموماً نیازی به بیوپسی نیست چون ممکن است تودههای پستانی در نتیجه تغییرات فیبروکیستیک پستان یا عفونت ایجاد شده باشند که در هر مورد با مصرف دارو و درمانهای خانگی قابل درمان هستند.
آیا بیوپسی سینه به بیهوشی نیاز دارد؟
برای انجام بیوپسی سینه نیازی به بیهوشی نیست و معمولاً از داروهای بیحسی و آرام بخش استفاده میشود. حتی در بیوپسی سرجیکال، به دلیل سرپایی بودن عمل عموماً نیازی به تزریق داروهای بیهوشی به بیمار نیست.
خطرات انجام بیوپسی پستان
تمامی فرایندهایی که روی بدن انجام می شوند، ممکن است عوارض و خطراتی را به دنبال داشته باشند. برخی از عوارض احتمالی نمونه برداری پستان شامل موارد زیر می شود:
- کبودی و درد خفیف در محل نمونه برداری
- خونریزی طولانی مدت از محل نمونه برداری
- عفونت در نزدیکی محل نمونه برداری
اگر بیوپسی از طریق اشعه ایکس انجام شود، میزان اشعه بسیار اندک است و خطر قرار گرفتن در معرض اشعه بسیار کم می باشد. بسته به وضعیت پزشکیتان ممکن است با خطرات دیگری نیز مواجه شوید.
نحوه آمادگی برای بیوپسی پستان
اول از همه، هر سوالی در این زمینه دارید، بپرسید.
از شما خواسته می شود رضایت نامه ای را برای انجام بیوپسی امضا کنید. فرم را با دقت بخوانید و اگر موردی وجود داشت که واضح نبود، در مورد آن بپرسید.
به طور کلی، اگر از بی حسی موضعی استفاده شود و بیدار باشید، نیازی به آمادگی خاصی ندارید. اما اگر از بیهوشی عمومی قرار است استفاده شود، بایستی مدتی قبل از عمل چیزی نخورید و نیاشامید. جراح دستورالعمل های خاصی را در این راستا به شما ارائه می دهد.
در روز نمونه برداری، از لوسیون، کرم، پودر، دئودورانت یا عطر زیر بغل یا روی پستانتان استفاده نکنید.
اگر احتمال می دهید باردار باشید، به تکنسین مربوطه اطلاع دهید.
پزشکتان را در جریان تمام داروهایی که مصرف می کنید، قرار دهید، حتی ویتامین ها، داروهای گیاهی یا مکمل هایی که مصرف می کنید.
اگر سابقه اختلالات خونریزی دارید، به پزشکتان اطلاع دهید. اگر از داروهای رقیق کننده خون، آسپیرین، ایپوبروفن یا دیگر داروها که بر لخته شدن خون اثر می گذارند، مصرف می کنید، به پزشکتان اطلاع دهید. ممکن است لازم باشد قبل از انجام بیوپسی مصرف این داروها را قطع نمایید.
اگر قرار است از بیهوشی عمومی استفاده کنید، نیاز به همراه دارید.
ممکن است پزشک شما بر اساس وضعیت پزشکیتان، دستورالعمل های دیگری برایتان داشته باشد.
انواع بیوپسی پستان
چندین نوع بیوپسی یا نمونه برداری پستان وجود دارد که بسته به محل و سایز تومور، روش مناسب انتخاب می شود. بیوپسی ممکن است تحت بیهوشی موضعی یا عمومی انجام شود. برای بیهوشی یا بی حسی موضعی، از تزریق داروی بی حسی برای بی حس کردن پستان استفاده می شود. برای بیهوشی عمومی به شما دارو داده می شود تا هنگام بیوپسی در خواب عمیق فرو روید.
بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ریز (FNA):
یک سوزن بسیار ظریف و نازک وارد توده یا ناحیه ای می شود که مورد نگرانی است. نمونه کوچکی از مایع یا بافت برداشته می شود. بیوپسی FNA ممکن است انجام شود تا مشخص شود آیا توده به صورت کیست (توده پر از مایع) یا به صورت توده جامد است.
بیوپسی core needle:
یک سوزن بزرگ وارد توده یا ناحیه ای می شود که مورد نگرانی است. بخش های استوانه ای کوچکی از بافت به نام هسته برداشته می شوند. در این روش، نیاز به هیچ برشی نیست.
بیوپسی باز (جراحی):
برشی در پستان ایجاد می شود. جراح بخشی یا تمام توده یا ناحیه مورد نظر را برمی دارد. در برخی موارد، توده ممکن است کوچک و عمیق بوده و پیدا کردن آن سخت باشد. سپس، ممکن است روشی به نام لوکالیزاسیون با سیم مورد استفاده قرار گیرد. برای این کار، یک سوزن نازک یا یک سیم نازک وارد پستان می شود. تصاویر اشعه ایکس به هدایت آن به سمت توده کمک می کنند و جراح سیم را برای پیدا کردن توده دنبال می کند.
ممکن است از ابزارها و روش های خاصی برای هدایت سوزن و کمک به انجام مراحل بیوپسی استفاده شود که شامل موارد زیر می شود:
بیوپسی استریوتاکتیک:
در این روش، با استفاده از رایانه و ماموگرام یک تصویر سه بعدی از پستان ساخته می شود. سپس تصویر سه بعدی سوزن را به محل دقیق توده سینه یا ناحیه مورد نگرانی هدایت می کند.
بیوپسی هسته ای به کمک خلأ:
یک برش کوچک در پستان ایجاد می شود. یک لوله توخالی از طریق برش وارد می شود و با استفاده از MRI، اشعه ایکس یا اولتراسوند هدایت می شود. بافت پستان به آرامی داخل پروب کشیده می شود. یک چاقوی چرخنده درون لوله، بافت را از پستان جدا می نماید. چندین نمونه از بافت را می توان در یک زمان برداشت.
بیوپسی هدایت شده توسط سونوگرافی:
در این روش، از تصاویر اولتراسوند توده یا بافت پستان استفاده می شود. این تصاویر به هدایت سوزن به محل دقیق نمونه برداری کمک می کنند.
دکتر فاطمه کرمی سونوگرافی پستان اصفهان
مراقبت های لازم پس از نمونه برداری پستان
- ناحیه نمونه برداری را تمیز نموده و خشک کنید. در صورت وجود بخیه، آنها را طی مراجعه بعدی بایستی بکشید. اگر خبری از بخیه نبود، می توانید بانداژ یا پانسمان را برداشته و به حالت عادی حمام کنید.
- ممکن است ناحیه نمونه برداری، چند روز بعد از عمل درد داشته باشد. طبق توصیه پزشک، از داروهای مسکن استفاده کنید. آسپیرین یا برخی داروهای دیگر ممکن است احتمال خونریزی شما را افزایش دهد. توجه داشته باشید پزشکتان بایستی حتما داروهای مسکن را تأیید نماید.
- می توانید به رژیم غذایی عادی خود باز گردید، مگر اینکه پزشکتان نظر دیگری داشته باشد. ممکن است به شما گفته شود از فعالیت بدنی شدید خودداری کنید.
اگر با هر یک از موارد زیر مواجه شدید، با پزشکتان در میان بگذارید:
- تب یا لرز
- قرمزی، تورم یا خونریزی از محل بیوپسی
- افزایش درد در اطراف ناحیه بیوپسی
- بسته به وضعیت شما، ممکن است دستورالعمل هایی برای بهبود وضعیتتان ارائه شود.
مطالب پیشنهادی:
روش های رادیولوژی باریوم سوالو
بررسی مزایا و عوارض گرافی زانو