مراحل تزریق کورتون
برای شروع تزریق کورتون از بیمار خواسته میشود در موقعیتی بنشیند یا دراز بکشد که دسترسی راحت پزشک به مفصل را فراهم کند. به عنوان مثال، اگر تزریق در زانو انجام میشود، ممکن است به بیمار گفته شود که برای حمایت از آن، زانوی خود را دراز کرده و یا زانو را صاف کند یا در زاویه ۲۰ یا ۳۰ درجه خم کند.
اگر از آلتراسوند استفاده میشود، یک ژل در ناحیه کوچکی از پوست نزدیک محل تزریق اعمال میشود و یک تکنسین به آرامی یک مبدل آلتراسوند دستی را روی پوست پوشیده شده از ژل فشار میدهد. تصویری از فضای مفصلی برای مشاهده پزشک روی صفحهای نمایش داده میشود.
ممکن است پزشک بیحسی موضعی برای بیحس کردن محل دریافت تزریق تجویز کند. اگر مفصل یا بورسای آسیب دیده حاوی مایعات اضافی باشد، پزشک ممکن است این مایع را با سوزن و سرنگ بیرون بکشد.
پزشک مقدار کمی کورتون در منطقه مورد نظر تزریق میکند. کورتون ممکن است با داروی بیحسی مانند لیدوکائین یا بوپیواکائین مخلوط شود. بیمار ممکن است احساس خارش یا سوزش کند. سپس سوزن بیرون کشیده میشود.
ناحیه تزریق تمیز و بانداژ میشود.
ممکن است از بیمار خواسته شود چندین بار مفصل را خم و صاف کند تا به پخش کورتون کمک نماید. ممکن است از بیمار خواسته شود پس از تزریق ۳۰ دقیقه در مطب یا اتاق انتظار بماند تا وضعیت او بررسی شود. این احتیاط برای اطمینان از این انجام میشود که بیمار درد غیرمعمول شدید یا واکنش آلرژیک به ماده تزریقی نداشته باشد.
خطرات تزریق کورتون و عوارض جانبی
مانند هر روش درمانی، تزریق کورتون خطرات و عوارض خاصی را به همراه دارد. بیشتر آنها خفیف یا موقتی هستند، اما بعضی از آنها میتوانند جدی یا طولانی مدت باشند.
به بیماران توصیه میشود قبل از تزریق کورتون، نگرانیها در مورد خطرات و عوارض جانبی را با پزشک خود در میان بگذارند. خطرات احتمالی و عوارض جانبی عبارتند از:
-
درد و تورم
داروی کورتون تزریقی میتواند در داخل بدن متبلور شود. کریستالها میتوانند باعث درد و التهاب شوند که از درد و التهاب ناشی از بیماری تحت درمان است. به این عارضه جانبی شراره کورتون گفته میشود. این حساسیت به طور معمول یک یا دو روز طول میکشد و با استراحت و کمپرس یخ متناوب قابل درمان است.
-
تغییر رنگ پوست
بیماران ممکن است چند هفته یا چند ماه پس از تزریق متوجه تغییر رنگ پوست اطراف محل تزریق شوند. این عارضه جانبی بیشتر در بیماران دارای پوست تیره دیده میشود که متوجه روشن شدن پوست میشوند.
تغییر رنگ پوست ممکن است چند هفته یا چند ماه طول بکشد یا دائمی باشد. تغییر رنگ پوست برای سلامتی بیماران مضر نیست.
-
آتروفی چربی
تزریق کورتون ممکن است باعث آتروفی سلولهای چربی در محل تزریق شود. فررورفتگی یا التهاب در پوست ممکن است ظاهر شود زیرا سلولهای چربی زیرین تخریب شدهاند. ظاهر پوست معمولاً در مدت ۶ ماه به حالت طبیعی برمیگردد اما ممکن است ۲ یا ۳ سال طول بکشد.
-
افزایش قند خون
کورتیکواستروئیدها علاوه بر کاهش التهاب، میتوانند سطح قند خون را افزایش دهند. بیمار دیابتی باید قبل از تزریق به پزشک خود اطلاع دهد و سپس به مدت یک یا دو روز پس از تزریق کورتون به طور دقیق سطح قند خون را کنترل کند.
این تزریق، کورتون را مستقیماً به جریان خون منتقل نمیکند، اما همچنان میتواند در برخی بیماران بر میزان قند خون تأثیر بگذارد.
-
آسیب تاندون
تزریق کورتون میتواند تاندونهای اطراف را ضعیف کرده و آنها را مستعد پاره شدن کند. به دلیل این خطر، پزشکان اقدامات احتیاطی را انجام میدهند تا از قرار دادن تزریق کورتون در تاندون یا مستقیماً کنار آن جلوگیری کنند.
بیماران میتوانند با استراحت دادن به مفصل آسیب دیده برای چند روز پس از تزریق و سپس افزایش تدریجی فعالیت با کشش و تمرینات توصیه شده، خطر آسیب دیدگی تاندون را کاهش دهند.
-
از بین رفتن غضروف
تحقیقات نشان میدهد که تزریق کورتون ممکن است تأثیر منفی بر غضروف داشته باشد.
-
عفونت
گرچه نادر است، اما عفونت یک عارضه جانبی بالقوه و جدی است. افرادی که مستعد ابتلا به عفونت هستند، مانند کسانی که بیماریهای خود ایمنی دارند و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن استفاده میکنند، باید این امر را به پزشک خود اطلاع دهند. پس از دریافت آمپول کورتون، به هر بیماری که مشکوک به عفونت یا تب است، توصیه میشود با پزشک خود تماس بگیرد.
-
واکنش آلرژیک
اگر پس از تزریق، هرگونه واکنش آلرژیک داشته باشید، باید به پزشک خود اطلاع دهید. اگرچه غیر معمول است، اما برخی از بیماران به بیحسی موضعی که به تزریق اضافه میشود، واکنشهای آلرژیک دارند. واکنشهای آلرژیک به خود کورتون نادر است زیرا کورتون یک نسخه مصنوعی از کورتیزول استروئیدی است که به طور طبیعی در بدن یافت میشود.
-
عوارض جانبی مرتبط با رابطه جنسی
گرچه معمول نیست، اما زنان ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:
- قاعدگی نامنظم
- اگر زنی شیرده باشد، بی نظمی در شیردهی را ممکن است تجربه کند.
- برافروختگی پوست
- رشد بیش از حد مو
بر خلاف زنان، به نظر نمیرسد مردان هیچ گونه عوارض جانبی منحصر به فردی را تجربه کنند.
پزشکان تزریق کورتون را برای بیمارانی که عفونت موجود دارند، از جمله عفونتهای پوستی و آرتروز سپتیک ، توصیه نمیکنند. علاوه بر این، تزریق کورتون ممکن است برای بیمارانی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند یا دارای شکستگی استخوان هستند، مناسب نباشد.
برخی از بیماران ممکن است نگران افزایش وزن و احتباس آب در اثر مصرف کورتیکواستروئید باشند. با این حال، این عوارض جانبی فقط در بیمارانی که برای مدت طولانی به صورت خوراکی داروهای کورتیکواستروئید مصرف میکنند، معمول است. این عوارض جانبی به ندرت هنگام تزریق داروی کورتون به مفصل اتفاق میافتد.