تشخیص شکستگی دنده با رادیوگرافی قفسه سینه

تشخیص شکستگی دنده با رادیوگرافی قفسه سینه | بیوپسی سینه اصفهان

نحوه تشخیص شکستگی دنده با رادیوگرافی قفسه سینه

قفسه سینه شما از ۲۴ دنده تشکیل شده است که ۱۲ دنده در سمت راست و ۱۲ دنده در سمت چپ آن قرار گرفته است. وظیفه دنده‌ها، محافظت از ارگان‌هایی است که داخل قفسه سینه قرار گرفته‌اند. در سمت چپ قفسه سینه، قلب، شش چپ، لوزالمعده، طحال، معده و کلیه چپ قرار دارند. چنانچه هرکدام از این ارگان‌ها عفونی شوند، ملتهب شوند یا آسیب ببینند، درد آن در اطراف یا زیر دنده‌هایی که در سمت چپ قفسه سینه قرار گرفته‌اند حس می‌شود. در ادامه این مطلب سایت دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی و بیوپسی سینه اصفهان تشخیص شکستگی دنده با رادیوگرافی قفسه سینه را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

شکستگی دنده یکی از آسیب دیدگی های شایعی است که زمانی اتفاق می افتد که یکی از استخوان های قرار گرفته در داخل قفسه دنده شکسته یا دچار ترک می شود. شایع ترین علت بروز شکستگی دنده وارد شدن ضربه به قفسه سینه است. این آسیب دیدگی ممکن است در اثر سقوط، تصادف رانندگی یا ورزش های تماسی اتفاق بی افتد. معمولاً آسیب های وارد شده با ناحیه دنده باعث ترک خوردگی این ناحیه شده و به اندازه شکستگی استخوان های این ناحیه خطر نخواهد بود. زیرا شکستگی لبه های استخوان می تواند به اندام های داخلی مثل رگ های خونی یا دستگاه تنفسی فرد آسیب جدی برساند.

مطالعه بیشتر : کاربردهای عکس پانورامیک دندان

رادیوگرافی قفسه سینه یا CHEST X RAY یک آزمایش رادیولوژی غیر آسیب زننده رایج است که تصویری از قفسه سینه و اندام های داخلی نشان می دهد. برای انجام این آزمایش، قفسه سینه در معرض تابش اشعه X قرار می گیرد و تصویری بر روی فیلم یا در رایانه دیجیتال تشکیل می شود. بسته به تراکم اعضا، هر عضو در حفره قفسه سینه درجات مختلف تابش را جذب می کند و سایه های مختلفی روی فیلم ایجاد می کند. به طور کلی، آزمایش اشعه X قفسه سینه یک روش ساده، سریع، ارزان و نسبتاً بی ضرر است و حداقل خطر اشعه را دارد.

علت شکستگی دنده

علت اصلی بروز شکستگی های دنده، ضربات مستقیم مثل ضربات ناشی از تصادفات رانندگی، افتادن یا ورزش های تماسی است. علاوه بر این شکستگی دنده ها ممکن است در نتیجه ضربات تکراری در ورزش هایی مثل گلف، قایق رانی یا سرفه های شدید و طولانی اتفاق بیفتد.

علائم شکستگی دنده

درد ناشی از شکستگی دنده در موارد زیر تشدید می‌شود:

  • کشیدن نفس عمیق
  • فشار آوردن بر ناحیه‌ آسیب‌دیده
  • خم کردن یا چرخاندن بدن

کاربرد انواع رادیولوژی | بیوپسی سینه اصفهان

عوامل خطر شکستگی دنده

عوامل زیر می‌توانند احتمال شکستگی دنده را افزایش دهند:

  • پوکی استخوان. پوکی استخوان که سبب کاهش تراکم استخوان می‌شود، احتمال شکستگی استخوان را افزایش می‌دهد.
  • شرکت در بعضی از ورزش‌ها. شرکت در ورزش‌های پربرخورد مثل: هاکی و راگبی، احتمال وارد شدن ضربه به قفسه‌ سینه را افزایش می‌دهد.
  • ضایعات سرطانی در دنده. ضایعات سرطانی می‌توانند سبب تضعیف استخوان شوند و آن را در مقابل شکستگی‌ها آسیب‌پذیرتر سازند.

عوارض شکستگی دنده

دنده‌ ی شکسته می‌تواند به عروق خونی و اندام‌های داخلی آسیب برساند. هر چه تعداد دنده‌های شکسته بیشتر باشد، احتمال این آسیب‌دیدگی هم بیشتر می‌شود. عوارض ثانویه‌ حاصل از شکستگی دنده، به این بستگی دارد که کدام‌یک از دنده‌ها شکسته باشند. این عوارض عبارت‌اند از:

  • پارگی یا سوراخ شدن آئورت. انتهای تیز حاصل از شکستگی یکی از سه دنده‌ فوقانی می‌تواند به آئورت یا سایر عروق خونی اصلی آسیب بزند.
  • سوراخ شدن ریه. انتهای تیز حاصل از شکستگی دنده‌ میانی می‌تواند ریه را سوراخ کند و سبب کلاپس (روی هم خوابیدن) آن شود.
  • آسیب دیدن طحال، کبد یا کلیه‌ها. احتمال شکستگی دو دنده ی‌ تحتانی کمتر است؛ زیرا انعطاف‌پذیری آنها نسبت به دنده‌های فوقانی و میانی که به جناغ متصل شده‌اند بیشتر است. اما درصورتی‌که یکی از این دنده‌های تحتانی بشکنند، انتهای تیز آن‌‌ می‌تواند سبب وارد شدن آسیب‌هایی جدی به طحال، کبد یا کلیه شود.

تماس با دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی اصفهان

مزایای رادیوگرافی قفسه سینه

  • هیچگونه پرتویی در بدن بیمار پس از معاینه با اشعه X باقی نمی ماند.
  • اشعه X معمولاً هیچ عارضه جانبی در محدوده تشخیصی معمولی ندارد.
  • از آنجا که تصویربرداری با اشعه X سریع و آسان است. به ویژه در تشخیص و درمان اضطراری، مفید می باشد.
  • تجهیزات اشعه X نسبتاً ارزان است و در اتاق های اورژانس، مطب پزشک، مراکز مراقبت سرپایی، آسایشگاه ها و سایر مناطق وجود دارد، و این موضوع کار را برای بیماران و پزشکان راحت می کند.

عوارض رادیوگرافی قفسه سینه

مقدار تابش حاصل از اشعه ایکس بسیار پایین است. اگرچه مزیت این رادیوگرافی بیشتر از خطرات آن است، ممکن است یک پیش‌بند محافظ به شما داده شود. اگر باردار هستید یا احتمال می‌دهید باردار باشید، باید به پزشک اطلاع دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *