
بررسی دلایل بروز انواع تومورهای دستگاه گوارش
دستگاه گوارش (GI) ارگانی به طول ۲۵ فوت (۷۶۲ سانتی متر) است که از دهان تا مقعد امتداد می یابد. هر آنچه می خورید از مری عبور می کند و در معده و روده کوچک برای استخراج مواد مغذی پردازش می شود. در نهایت، مواد زائد از طریق روده بزرگ و راست روده از بدن شما خارج می شوند. در ادامه این مطلب سایت دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی و بیوپسی سینه اصفهان دلایل بروز انواع تومورهای دستگاه گوارش را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
گاهی اوقات، یک سری تغییرات در DNA باعث رشد سلول های غیر طبیعی می شود و در نتیجه تومور می تواند در یکی از این اندام های دستگاه گوارش تشکیل شود که تحت عنوان سرطان دستگاه گوارش شناخته می شود. علت این امر می تواند طیف وسیعی از شرایط مانند ابتلا به بیماری های زمینه ای تا انتخاب سبک زندگی و یا ژنتیک باشد. سرطان دستگاه گوارش اشاره به شرایط بدخیم دستگاه گوارش (دستگاه گوارش) و ارگانهای جانبی هضم، از جمله مری، معده، سیستم صفراوی، پانکراس، روده کوچک، روده بزرگ، راست روده و انسداد است. تومورهای خوشخیم باعث سرطان نمیشوند و معمولاً بعد از خارج شدن از بدن مجدداً رشد نمیکنند.
تماس با دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی اصفهان
همچنین به بافتهای مجاور و بخشهای دیگر بدن نفوذ نمیکنند. اما تومورهای بدخیم میتوانند به بافتهای مجاورشان منتقل شوند. سلولهای سرطانی همچنین میتوانند از تومورهای بدخیم جدا شده و وارد دستگاه لنفاوی یا جریان خون شوند و تومورهای جدیدی را در اندامهای دیگر ایجاد کنند که به این حالت متاستاز گفته میشود. تشخیص اغلب نیاز به آندوسکوپی دارد و به دنبال بیوپسی از بافت مشکوک است. درمان بستگی به محل تومور و همچنین نوع سلول سرطانی و اینکه آیا آن را به دیگر بافت ها حمله کرده یا در جای دیگر گسترش یافته است.
این عوامل همچنین پیش آگهی را تعیین می کنند. تشخیص مشکلات گوارشی با سونوگرافی رایج ترین روشی است که پزشکان برای بررسی سیستم گوارشی از آن استفاده می نمایند. در این تصویربرداری می توان تمامی اندام های داخلی شکم را مورد ارزیابی قرار داد. به همین دلیل پزشکان می توانند با کمک این تصویربرداری بسیاری از مشکلات گوارشی را تشخیص دهند.
علل تومورهای گوارش
ماده سرطانزا یا کارسینوژن به مادهای گفته میشود که روند تغییرات سلولی از سلول عادی به سلول سرطانی را تسهیل میکند. عوامل کلی که در ایجاد سرطان نقش دارند، عبارتند از:
- سابقه خانوادگی سرطان (نقش ژنتیک)
- استعمال دخانیات
- اضافه وزن
- مصرف الکل
- وجود برخی بیماریهای ویروسی مانند هپاتیت ب و اچ پی وی (HPV)
- نزدیکی به مواد شیمیایی مانند بنزن، آزبست، آرسنیک و بسیاری مواد شیمیایی دیگر
- قرار گرفتن مداوم در معرض انواع اشعهها مانند اشعه رادیواکتیو و نور خورشید
- هورمونها مانند استروژن
انواع مختلف تومورهای گوارش
شایع ترین انواع سرطان دستگاه گوارش به شرح زیر است:
- سرطان مری
- سرطان معده (گاستریک)
- سرطان روده بزرگ
- سرطان پانکراس
- سرطان کبد
این موارد، سرطان های شایع دستگاه گوارش به شمار می روند و بروز انواع دیگر، بسیار کمتر شایع هستند، از جمله تومورهای نورو اندوکرین، تومورهای استرومایی دستگاه گوارش و سرطان مقعد.
نشانه های وجود تومورهای گوارش
بیماران مبتلا به سرطان مری ممکن است در بلعیدن مشکل داشته باشند، در حالی که مبتلایان به سرطان معده علائم زخمی مانند سوءهاضمه، کاهش اشتها، نفخ و درد را مشاهده می کنند. سرطان کبد و سرطان پانکراس همچنین می تواند منجر به درد شکم شود و سرطان روده بزرگ همانطور که انتظار دارید باعث تغییر در عملکرد روده یا خونریزی می شود.
خطرات سرطان گوارش
برخی از عوامل افزایش سرطان گوارش ممکن است ناشی از هلیکوباکتر پیلوری باشد که می تواند خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد. عوامل دیگر به شرح زیر است:
- سیگار کشیدن
- سن (با افزایش سن خطر شما افزایش می یابد).
- اضافه وزن یا چاقی
- جراحی قبلی معده برای زخم
- داشتن خون نوع A
- برخی اختلالات ژنتیکی
- سابقه خانوادگی