
بررسی دلایل و عوامل ابتلا به سرطان روده
سرطان کولورکتال یا سرطان روده (Colon Cancer) زمانی اتفاق میافتد که سلولهایی که کولون یا راست روده را پوشاندهاند غیرطبیعی شده و خارج از کنترل رشد میکنند. از آنجایی که علائم اغلب تا زمانی که سرطان پیشرفت نکرده است ظاهر نمیشود، انجام منظم غربالگری سرطان کولورکتال مهم است. در این مطلب از سایت دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی و بیوپسی سینه اصفهان دلایل و عوامل ابتلا به سرطان روده را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
با توجه به این که چندین روش در جهت تشخیص سرطان روده وجود دارد، برای هر فردی یک روش انتخاب می شود. البته انتخاب روش های تشخیصی اتفاقی و بدون دلیل خاص انجام نمی شود. بلکه وضعیت بیمار و شرایطی که تجربه می کند در انتخاب نوع روش تشخیص سرطان روده و میزان پیشروی آن اثر گذار است. رادیوگرافی و سونوگرافی از روشهای تشخیص سرطان کولورکتال می باشند.
تشخیص سرطان روده با سونوگرافی
سونوگرافی روده از راهکارهای دقیق و غیر تهاجمی تشخیص بیماری های رودهای می باشد و پیش از آزمایش های تهاجمی انجام می شود. در این روش با به کارگیری امواج فراصوت برای بررسی سلول های سرطانی در داخل روده استفاده می شود. امواج توسط یک کامپیوتر به تصویری روی صفحه نمایش تبدیل می شوند. رادیوگرافی دستگاه گوارش تحتانی نیز که به آن باریم انما نیز گفته می شود روشی است که برای عکسبرداری از روده بزرگ به کار می رود. این روش به بررسی کولون صعودی (راست)، کولون عرضی، کولون نزولی (چپ) سیگموئید و رکتوم کمک می کند.
انجام این تست در تشخیص مشکلات پولیپ روده و بیماری های التهابی روده مؤثر است. در روند انجام تست، مایعی که حاوی باریم است به درون رکتوم تزریق می شود و تمامی دیواره های داخلی کولون را پوشش می دهد. این ماده کمک می نماید تا تصاویر سیاه و سفید تهیه شده از روده، از کیفیت بالاتری برخوردار باشند.
عوامل خطر ابتلا به سرطان روده
هر یک از ما در معرض خطر ابتلا به سرطان روده هستیم. اگرچه علت دقیق ایجاد پولیپهای روده بزرگ مشخص نیست. اما برخی عوامل خطر ابتلا به پولیپ و سرطان روده بزرگ را افزایش میدهند. این عوامل عبارتاند از:
سبک زندگی:
مصرف الکل و تنباکو، ورزش نکردن و اضافه وزن، افراد را در معرض ابتلا به سرطان کولورکتال بزرگ قرار میدهند. سیگار خطر ابتلا به پولیپهای پیش سرطانی و سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد. رژیم غذایی پرچرب و کم فیبر با خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط است. با اصلاح سبک زندگی میتوان تا حدود زیادی خطر ابتلا به سرطان روده را کاهش داد.
سن:
خطر ابتلا به پولیپ و سرطان کولورکتال با افزایش سن بیشتر میشود. سرطان کولورکتال در افراد بالای ۵۰ سال شایعتر است. بااینحال، افراد جوانتر نیز ممکن است به سرطان کولون و رکتوم مبتلا شوند
مبتلا بودن به سایر بیماریها:
مشکلات سلامتی مثل دیابت نوع ۲، سابقه قبلی سرطان، بیماری التهابی روده و بیماریهای ارثی میتوانند احتمال ابتلا به سرطان روده را افزایش دهند
تماس با دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی اصفهان
نشانه های سرطان کولورکتال
علائم شایع سرطان روده بزرگ شامل موارد زیر است:
- درد و نفخ شکم یا درد لگن
- کاهش وزن غیرمنتظره
- استفراغ
- تغییر در عادات روده مانند یبوست، اسهال، باریک شدن مدفوع، تخلیه ناقص و بیاختیاری روده. اگرچه موارد بیانشده معمولاً علائم مشکلات دیگری هستند؛ اما میتوانند علائم سرطان روده نیز باشند
- وجود خون در مدفوع قابلتوجهترین علامت سرطان روده است اگرچه لزوماً نشاندهنده سرطان نیست؛ زیرا مشکلات متعدد دیگری مثل بواسیر (هموروئید)، شقاق (پارگی مقعد)، کولیت و بیماری کرون نیز میتوانند باعث خونریزی گوارشی شوند. علاوه بر این، مکملهای آهن و بعضی از غذاها مانند چغندر به مدفوع ظاهری سیاه و قرمز میدهند که شاید به شکل وجود خون در مدفوع به نظر برسد.
- کمخونی که نتیجه کاهش گلبولهای قرمز در خون است. زمانی که سلولهای قرمز کمتر از حد نرمال باشد اکسیژنرسانی به سراسر بدن با چالش مواجه میشود. اگر کمخون هستید، ممکن است دچار تنگی نفس شوید و یا احساس خستگی و تنبلی کنید که معمولاً با استراحت هم برطرف نمیشوند.