
ماموگرافی
انواع طبقه بندی ماموگرافی
طبقه بندی ماموگرافی:ماموگرافی در سه شاخه بسیار پیشرفته
- ماموگرافی دیجیتال
- سیستمهای تشخیص کامپیوتری
- توموسنتزیس
طبقهبندی میشود.
ماموگرافی دیجیتال
ماموگرافی دیجیتال یا ماموگرافی دیجیتال کامل (FFDM)، یک سیستم تصویربرداری است که در آن فیلمهای رادیوگرافی با استفاده از مبدلهای اشعه ایکس به تصاویر ماموگرافی پستان تبدیل میشوند. سیستم ماموگرافی دیجیتال به سیستم دوربینهای دیجیتال که تصاویری با کیفیت در دز پایین ایجاد میکنند، شباهت زیادی دارد. تصاویر ماموگرافی پستان توسط رادیولوژیست بررسی میشود و به منظور ذخیرهسازی طولانی مدت به کامپیوتر منتقل میشود.
CAD سیستم های تشخیص کامپیوتری
سیستمهای تشخیص کامپیوتری، مناطق غیرطبیعی متراکم، تودهها و یا کلسیفیکاسیونهای پستان را در تصاویر ماموگرافی دیجیتال مشخص میکنند. در واقع سیستمهای CAD این مناطق را بر روی تصاویر برجسته میکنند. در نتیجه رادیولوژیستها به دقت این مناطق را بررسی میکنند.
توموسنتزیس پستان
توموسنتزیس پستان در واقع ماموگرافی سه بعدی است و توموسنتزیس دیجیتال پستان (DBT) نیز نامیده میشود. در این روش، از زوایای مختلف پستان تصویربرداری میشود و در نهایت تصویری سه بعدی از بافت سینه ایجاد میشود. به این ترتیب تصویربرداری سه بعدی سینه، همانند تصاویر توموگرافی کامپیوتری (CT scan) از ترکیب تصاویر برشهای نازک بافت و ادغام آنها با هم، ایجاد میشود.
دز تابشی در برخی از سیستمهای توموسنتزی سینه؛ کمی بالاتر از دز استفاده شده در ماموگرافی استاندارد است. با این حال دز توموسنتزیس پستان، مورد تائید FDA است.
برای انجام ماموگرافی به چه آمادگی هایی نیاز است؟
انجمن سرطان آمریکا (ACS) و سایر سازمانهای تخصصی توصیه میکنند که قبل از انجام ماموگرافی، بیمار در مورد هرگونه یافته غیرطبیعی در بافت پستان یا مشکلات جدید خود در ناحیه سینه با پزشک صحبت کند. علاوه بر آن پزشک خود را در مورد سابقه جراحیهای قبلی، مصرف داروهای هورمونی و پیشینه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه مطلع سازد.
در صورتی که بیمار سینههای حساسی داشته باشد، باید یک هفته قبل از دوره قاعدگی از انجام ماموگرافی خودداری کند. بهترین زمان برای انجام ماموگرافی یک هفته پس از شروع دوره قاعدگی است. در صورتی که بیمار احتمال بارداری داشته باشد، باید حتما پزشک یا تکنولوژیست ماموگرافی را از این موضوع مطلع کند.