
بررسی علل انواع درد شکمی
شکم در آناتومی به قسمتی از تنه گفته میشود که مابین دیافراگم از بالا و سطح فوقانی لگن از پایین قرار گرفته است. شکم درد معمولاً به منظور توصیفی از ناراحتی در اندامهای داخل حفره شکم مورد استفاده قرار میگیرد. ارگانهای شکم شامل معده، روده کوچک، روده بزرگ، کبد، کیسه صفرا، طحال و پانکراس هستند. هر احساس ناراحتی که در شکم خود احساس کنید را درد شکم میگویند. در این مطلب از سایت دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی و بیوپسی سینه اصفهان علل انواع درد شکمی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
درد شکم دردی است که بین قفسه سینه و ناحیه لگن رخ میدهد. درد شکم معمولاً به دلیل آسیب به ارگانهای داخل شکمی، مصرف دارو یا مصرف سموم ایجاد میشود. البته سوء هاضمه، یبوست، ویروس معده یا حتی گرفتگیهای قاعدگی نیز در ایجاد آن بسیار نقش دارند. این درد میتواند گرفتگی عضلات شکمی، درد خفیف، متناوب یا شدید باشد.
با این حال در بیشتر اوقات درد شکم دلیل نگران کنندهای ندارد. اما زمانی این مشکل نگران کننده میشود که درد شکم حاد و مزمن میشود. گاهی اوقات درد شکمی نشانهای از یک بیماری جدی است. در چنین شرایطی باید برای پیدا کردن منشأ درد و درمان آن به پزشک مراجعه کرد. سونوگرافی شکم و لگن یک روش تشخیصی غیرتهاجمی است که برای بررسی اندام های داخل شکم و لگن مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری از ساختارهای داخل حفره ی شکم و لگن شکل می گیرد. این تصاویر، اطلاعات ارزشمندی را برای تشخیص مشکلات مختلف در اختیار پزشک می گذارد. پزشک از این تصاویر برای تشخیص بیماری ها، ارزیابی روند درمان بیماری و … استفاده می کند.
انواع درد شکمی
درد شکمی را میتوان به صورت موضعی به نوعی گرفتگی عضلات یا کولیکی توصیف کرد. بیماریهای درد شکمی نیز از جمله دلایل شایع درد در این بخش از بدن هستند. دردهای شکمی همچنین از نظر شدت و نوع درد به دردهای حاد و مزمن تقسیم میشوند:
- درد موضعی محدود به یک ناحیه شکم است. این نوع درد اغلب به علت مشکلات در یک اندام خاص ایجاد میشود. شایعترین علت درد موضعی، زخم معده است.
- درد عضلانی ممکن است همراه با اسهال، یبوست، نفخ باشد. در زنان، این درد میتواند همراه با قاعدگی، سقط جنین یا عوارض در اندامهای تولید مثل زن باشد.
- درد کولیکی علامتی از شرایط شدیدتر مانند سنگ صفراوی یا سنگ کلیه است. این درد ناگهان رخ میدهد و ممکن است به عنوان یک اسپاسم شدید عضلانی احساس شود.
دلایل ایجاد درد شکم
عوامل متعددی می توانند باعث درد شکم شوند. با این حال علل اصلی آن عبارتند از عفونت، رشد غیر طبیعی، التهاب، انسداد و اختلالات روده ای. عفونت حلق، روده ها و خون باعث ورود باکتری ها به دستگاه گوارش می شود که به نوبه خود باعث درد در دستگاه گوارش می شود. این عفونت ها ممکن است باعث تغییر در عملکرد دستگاه گوارش و بروز مواردی نظیر اسهال و یبوست شوند. کرامپ هایی که در زمان قاعدگی دیده می شوند یکی دیگر از علل اصلی درد قسمت تحتانی شکم می باشند؛ اما عمدتاً در مقوله درد لگن طبقه بندی می شوند. دیگر علل شایع درد شکم عبارتند از:
- یبوست
- اسهال
- گاستروانتریت (آنفولانزای معده)
- رفلاکس اسید (زمانی که محتویات معده وارد مری شده و باعث سوزش سر دل و دیگر علائم می شوند).
- استفراغ
- استرس
تماس با دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی اصفهان
نواحی بروز درد شکم در بدن
بیماری هایی که دستگاه گوارش را درگیر می کنند گاهی مواقع باعث ایجاد دردهای مزمن می شوند. از جمله ی این بیماری ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- رفلاکس معدی-مری (GERD)
- سندرم روده ی تحریک پذیر یا کولون اسپاستیک (نوعی اختلال که باعث درد شکم، کرامپ روده و تغییر در حرکات آن می شود).
- بیماری کرون (یک بیماری التهابی روده)
- عدم تحمل لاکتوز (عدم توانایی در هضم لاکتوز که نوعی قند موجود در شیر و محصولات لبنی است).
علل درد شکم شدید
- پارگی اندام های داخلی یا در شرف پارگی قرار داشتن آنها (نظیر پارگی آپاندیس ، آپاندیسیت)
- سنگ های صفراوی
- سنگ های کلیوی
- عفونت های کلیوی