آشنایی با عکس رنگی دندان برای ارتودنسی
ارتودنسی دندان روشی است که می تواند کلیه ناهنجاری های موجود در ترتیب قرار گرفتن دندان ها و یا مشکلات فک را برطرف سازد. این روش که روشی ثابت شده و تقریباً قدیمی است معمولاً بین ۶ تا ۳۰ ماه زمان لازم دارد تا بتواند ایرادات موجود در فک و دندان بیمار را برطرف سازد. مراحل مختلف ارتودنسی دندان، بسته به شدت ناهنجاری در فرد متفاوت است. در ادامه این مطلب سایت دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی و بیوپسی سینه اصفهان عکس رنگی دندان برای ارتودنسی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
بیشتر افرادی که به متخصص ارتودنسی مراجعه می کنند از مشکلات دندانی رنج می برند. بروز این مشکلات نیز به علل مختلفی رخ می دهد. در بعضی مواقع، حوادث باعث بروز مشکل می شوند و در بعضی از مواقع نیز افراد به دلایل ژنتیکی دارای دندان های نامرتب هستند. برای همین بعد از مراجعه به متخصص برای ریشه یابی مشکل، متخصص از فتوگرافی یا عکس رنگی دندان در ارتودنسی استفاده می کند. فتوگرافی روشی از عکسبرداری دهان و دندان است که بهمنظور تشخیص بیماری به کار نمیرود و برای در اختیار قرار دادن تصاویری از جهات مختلف دهان و دندان به پزشک انجام میشود.
فتوگرافی دندان به پزشک کمک میکند تا نسبت به ساختار دهان و دندان بیمار، درمان مناسبی را تجویز کند. به دست آوردن تصویر از ساختار دهان و دندان برای انجام درمان های زیبایی مانند ارتدونسی، کامپوزیت، لمینت و ایمپنت کاربرد دارد. پزشک میتواند با در اختیار داشتن عکس دندان ها طرح خوبی را برای دندان ها پیاده سازی و اجرا کند.برای این کار عکس های مختلفی از جهات مختلف از صورت و دندان های وی گرفته می شود. این تصاویر جهت بررسی وضعیت بافت سخت و نرم داخل دهان و ارزیابی شاخص های زیبایی صورت در ابتدای درمان ارتودنسی تجویز می شود.
مطالعه بیشتر : تشخیص آبسه دندان با رادیولوژی
استفاده از فتوگرافی دیجیتال در علم مدرن دندانپزشکی، امروزه بسیار حائز اهمیت میباشد. چنانکه در پروسههای فتوگرافی Digital Dentistry ضمن تلفیق با اسکن های سه بعدی داخل دهانی و CBCT در نرم افزارهای جدیدی از جمله نرم افزار DDS یا DSD که برای طراحی طرح لبخند و تعیین شاخصهای زیبایی است، استفاده میشود. در این فرآیند فتوگرافیهای دیجیتال نقش بسزایی دارند؛ زیرا با پیشرفت روز افزون فتوگرافیهای دیجیتال حتی به کمک نرمافزارهای گوشی همراه تصاویر گرفته شده را میتوان تبدیل به تصاویر سه بعدی کرد. لذا با استفاده از فتوگرافی دیجیتال و اسکن داخل دهانی با اسکنرهای مدرنِ امروزه و CBCT بیمار، دستیابی به بافت نرم، بافت سخت مانند دندانها و استخوان و همچنین لثهها به خوبی امکانپذیر است.
علل انجام ارتدونسی
- وجود فاصله بین دندان ها
- کج بودن دندان ها
- بیرون زدن دندانها (اکستروژن)
- داخل رفتگی دندانی یا (اینترون)
- شلوغی و ازدحام دندانها یا کراودینگ
- جلو بودن بیش از حد فک بالا یا اوربایت
- جلوزدگی فک پایین یا آندربایت
- فاصله بین دندان های فک بالا و پایین در جلو یا اپن بایت
- انحراف فک
- قرار گرفتن دندان های یک فک پشت دندان های فک دیگر یا کراس بایت
چگونگی انجام عکس رنگی در ارتودنسی
پزشک با توجه به مشکل ایجاد شده در دندان و یا فک فرد و همچنین قسمت هایی از فک و دندان که مشخص شده است اقدام به فتوگرافی از همان قسمت می کند. این عکس ها باید بسیار دقیق و با کیفیت تهیه شوند. رعایت استاندارد و زاویه استاندارد در تهیه این عکس ها بسیار مهم است. فتوگرافی ارتودنسی در هر فرد یک اسکن دقیق از چهره و دندان ها را به متخصص ارتودنسی ارائه می دهد. با این عکس ها متخصص می تواند بهترین درمان را برای فرد بیمار طراحی و انجام دهد.
تماس با دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی اصفهان
کاربردهای عکس رنگی
یکی از مشکلاتی که همیشه بین دندانپزشکان زیبایی و بیمار وجود داشته است عدم توجیه بیمار از روند معالجه خود میباشد. بیمار نمیداند و نمیتواند تشخیص دهد که روند درمان زیبایی او به چه شکل پیش میرود و نتیجه آن چه بوده است که از این رو فتوگرافی دندان کمک خواهد کرد تا پزشک مستندات و تصاویر لازم را برای قانع کردن بیمار در اختیار او قرار دهد. این توجیه کردن از طریق مقایسه فتوگرافی دندان قبل و بعد از بیمار صورت میگیرد. بیمار با مقایسه چندین فوتوگرافی دندان به خوبی تشخیص خواهد داد که روند درمان تا کجا پیش رفته است.
فتوگرافی دندان به پزشک برای حضور در سمینار و همایش ها کمک بزرگی میکند. پزشک برای اینکه نمونه کارهای انجام شده در مطب خود را در سمینارهای پزشکی نشان دهد باید از فتوگرافی دندان بیمار برخوردار باشد. پزشک میتواند آرشیوی از فتوگرافی دندان را در اختیار داشته باشد و توسط آن به راحتی در همایش ها و سمینارها حضور یابد.