سونوگرافی برای تشخیص بیماری های تیروئیدی و گردن
تیروئید غده ای به شکل پروانه در جلوی گردن در پایین حنجره و بالای استخوانهای ترقوه است. غده تیروئید دو نوع هورمون به نام های T4 و T3 ترشح می کند. کار این هورمون ها تنظیم چگونگی مصرف و ذخیره انرژی در بدن است. در حقیقت تیروئید مسئول تنظیم سوخت و ساز بدن می باشد. یکی از مشکلات شایع تیروئید که در بین ۵ تا ۱۰ درصد افراد وجود دارد، ندول ها و یا توده هایی هستند که در برخی موارد از روی سطح پوست قابل لمس کردن هستند و در برخی موارد قابل لمس نیستند و پزشک رادیولوژیست در طی سونوگرافی گردن متوجه آنها می شود.
سونوگرافی غده تیروئید از امواج صوتی برای تولید یک سری تصاویر از غده تیروئید استفاده می کند که به وسیله آن رادیولوژیست متوجه شکل و اندازه این غده در بدن می شود، کم کاری و پرکاری غده تیروئید و یا بیماریهایی که مربوط به آن هستند می توانند سایز و شکل آن را تغییر داده و باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای بیمار شوند، از این رو زمانی که پزشک، متوجه آثاری از بیماری های مربوط به غدد تیروئید در بیمار میشود، درخواست انجام این تست را می کند. این نوع تصویربرداری در زمانی انجام می شود ک پزشک نیاز به بررسی بافت تیروئید و بررسی وجود ندول تیروئید در آن را داشته باشد.
دلایل انجام سونوگرافی غده تیروئید
اگر آزمایش عملکرد تیروئید غیر طبیعی باشد یا پزشک هنگام معاینه گردن رشد گره ها بر روی تیروئید را تشخیص دهد، سونوگرافی تیروئید را تجویز میکند. این روش همچنین ممکن است برای بررسی کم کار یا پرکاری بودن غدد تیروئید نیز تجویز شود. برخی دیگر از دلایلی که باعث تجویز سونوگرافی تیروئید میشوند، شامل موارد زیر می باشند:
- برای تعیین اینکه آیا یک توده در گردن ناشی از تیروئید است یا ساختار مجاور
- در صورت احساس یک یا چند گره در معاینه فیزیکی
- مشخص کردن اینکه آیا گره تیروئید با گذشت زمان به طور قابل توجهی رشد کرده است یا خیر.
با توجه به آنکه سونوگرافی تصاویر را در زمان واقعی ارائه می دهد، پزشکان ممکن است از این روش برای هدایت سایر روش ها مانند بیوپسی سوزن استفاده کنند. این روش برای استخراج نمونههای بافتی برای آزمایش در آزمایشگاه ها استفاده می شود.
مزایای استفاده از سونوگرافی برای تشخیص مشکلات تیروئیدی
از جمله مزایای این روش می توان به غیر تهاجمی بودن، بدون تزریق و یا استفاده از سوزن بودن، دردناک نبودن و بسیار کم هزینه و ارزان بودن، ایمن بودن و بی نیاز بودن به اشعه ایکس در انجام آن، وضوح بسیار بالای تصاویری که ثبت میشود، لحظه ای و سرعت بالای چاپ تصاویر آن اشاره داشت که این امکان را به پزشک می دهد که بتواند با سرعت هرچه بالاتر بیماری را تشخیص دهد و اقدام به درمان آن نماید.
نحوه انجام سونوگرافی غده تیروئید
پزشک، یک بالش در زیر گردن شما قرار میدهد تا سر خود را به عقب خم کنید و گردن بهتر دیده شود. ممکن است در این وضعیت راحت نباشید؛ اما معمولاً مشکلی ایجاد نمیشود و درد نخواهد داشت. در برخی موارد ممکن است بتوانید در حین سونوگرافی صاف بنشینید.
ابتدا یک ژل به گردن شما مالیده میشود تا به حرکت روان دستگاه بر روی پوست کمک کند. هنگام مالیدن ژل ممکن است احساس خنکی ایجاد شود. پزشک مبدل یا پروب سونوگرافی را در روی ناحیه مورد نظر به عقب و جلو حرکت میدهد. این کار خیلی نرم و آسان انجام میشود و هیچ دردی ندارد. تصاویر بر روی یک نمایش جدید میشود و رادیولوژیست با مشاهده مداوم نمایشگر اطمینان حاصل میکند که تصویر دقیقی از تیروئید ایجاد شود.
تفسیر نتایج سونوگرافی غده تیروئید و گردن
اگر کلمه غیرطبیعی را در نتایج تصویربرداری اولتراسونیک مشاهده کردید، میتواند نشانه یکی از این موارد باشد:
- کیست یا گرههای پر از مایع
- گواتر یا بزرگ شدن غده تیروئید
- ایجاد ندولهای تیروئیدی (گرههای تیروئیدی)
- ابتلا به التهاب تیروئید یا تیروئیدیت
- ابتلا به سرطان تیروئید (در صورت نمونهبرداریهای دیگر)