
علل انجام سونوگرافی ترانس واژینال
در سونوگرافی لگن در خانم ها اندام هایی مانند رحم ،عروق داخلی لگنی ،تخمدان ها و لوله های رحمی مشاهده می شود و متخصص سونوگرافی بررسی می کند که آیا توده و یا به طور کلی ضایعه اضافی در داخل لگن وجود دارد یا خیر.بهتر است بدانید که سونوگرافی ترانس واژینال برای دختر ها و همچنین خانم های با سن بالا انجام نمی شود. در ادامه این مطلب سایت دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی و بیوپسی سینه اصفهان به مطالعه انجام سونوگرافی ترانس واژینال خواهیم پرداخت.
هنگام انجام این نوع سونوگرافی مثانه باید پر باشد زیرا باعث وضوح تصاویر نشان داده خواهد شد در این سونوگرافی خود لوله های رحمی مشخص نخواهند شد اما هر گونه توده اضافی در این اندام مشخص خواهد شد .در صورتی که موردی مشکوک دیده شود بهتر است که خانم ها سونوگرافی ترانس واژینال را انجام بدهند.
تعریف سونوگرافی واژینال
سونوگرافی واژینال یکی از روش های تصویر برداری برای بررسی نمودن رشد جنین و سلامت آنها می باشد. که با قرار دادن وسایل خاص در داخل واژن ، داخل واژینال را مشاهده نمود ، در این روش با بهره گیری امواج صوت می توان از جنین عسکبرداری کرد. با کمک این امواج تصویر به مانیتور منتقل می شود ، بهتر است بدانید که این پروسه نیاز به زمان کوتاهی دارد و معمولا ۲۰ دقیقه زمان نیاز دارد.
سقط هایی که در سه ماهه اول رخ می دهد از رایج ترین دلایل مراجعه کنندگان می باشد و زنان را با مشکلاتی مانند باقی ماندن محصولات بارداری و خونریزی واژینال روبرو می کند . به همین دلیل سونوگرافی ترانس واژینال جهت ارزیابی این بیماران بسیار مناسب است. بعضی از این مشکلات که به وسیله این آزمایش انجام می شود شامل مواردی همچون : سرطان – عفونت – کیست –فیبروم ها – بعضی از نواقص مادرزادی در زمان تولد و ارزیابی جفت می باشد
مطالعه بیشتر : آشنایی با سونوگرافی فولیکول
زمان انجام سونوگرافی واژینال
ارزیابی سلامت جنین را به کمک این سونوگرافی می توان انجام داد زیرا در هفته های اول بارداری نمی توان به روش های سونوگرافی شکم نمی توان این وضعیت را بررسی نمود ، سونوگرافی شکم را معمولا در هفته دهم بارداری می توان انجام داد ، اما سونوگرافی واژینال را در هفته های ششم و دهم می توان انجام داد
موارد تجویز سونوگرفی واژینال
- فرد دچار خونریزی های غیر عادی و مشکلاتی که از قاعدگی نشات گرفته است باشد .
- ارزیابی توده تخمدان و کیست های تخمدانی
- ارزیابی تمامی مشکلات ناباروری در بانوان
- بررسی بارداری های خارج از رحم
- دردهایی که در قسمت لگن وجود دارد
اهداف سونوگرافی ترانس واژینال در بارداری
- بررسی عواملی مانند سقط جنین های مکرر و یا جنینی که در دوره خطر می باشد .
- شنیدن صدای ضربان قلب جنین
- رویت و ارزیابی جفت
- پایش رشد جنین در روزهای نخست حاملگی
- مشاهده کردن رحمی که در دوره تغییر می باشد و یا در حالت باز شدن در زمان زایمانی که زودتر از موعد می باشد.
سونوگرافی واژینال در زمان قاعدگی
بله ، این سونوگرافی را می توان در دوره قاعدگی نیز انجام داد ، تنها قبل از انجام سونوگرافی درصورت استفاده از تامپون آن را خارج نمایید . گاهی افراد گمان می کنند که خونریزی در دوران قاعدگی منجر به کاهش کیفیت تصویر می گردد . اما این مسئله هیچ تاثیری در کیفیت سونوگرافی ندارد .
انجام سونوگرافی واژینال در بارداری
در طول دوران بارداری ممکن است به طور متعدد از شخص باردار سونوگرافی گرفته شود.مهمترین دلیل انجام آن تأیید بارداری و مشخص شدن ساک حاملگی است. این سونوگرافی ها به دو روش شکمی و واژینال انجام می شود.
اما سونوگرافی واژینال در زمان بارداری ممکن است به دلایل زیر انجام شود:
- مشخص شدن موقعیت ساک حاملگی
- تشخیص حاملگی چند قلو در ابتدای بارداری
- بررسی کردن ضربان قلب جنین
- تعیین زمان حاملگی
- بررسی موقعیت جفت
- اندازه گیری طول سرویکس
- بررسی حاملگی خارج رحم
- حاملگی پوچ
- بررسی خونریزی ابتدای بارداری
سونوگرافی واژینال همچنین در افرادی که سابقه سقط جنین یا زایمان زودرس دارند انجام می شود.بهترین زمان برای انجام سونوگرافی واژینال در زمان بارداری سه ماه اول حاملگی است.
برخی از مادران باردار ممکن است از انجام سونوگرافی واژینال در زمان بارداری نگران باشند. دلیل این نگرانی شاید احتمال آسیب دیدن جنین باشد. اما لازم به ذکر است که دراین سونوگرافی پروب وارد رحم نمی شود و هیچگونه خطری برای جنین ندارد.اما با بزرگ شدن جنین بهتر است که سونوگرافی شکمی انجام شود.
نکات مهم قبل از سونوگرافی واژینال
سونوگرافی ترانس واژینال می بایستی با مثانه خالی و یا نیمه پر صورت گیرد .در این سونوگرافی فرد هیچگونه دردی را احساس نمی کند . اگرچه امکان دارد به دلیل اینکه پروب به قسمت واژینال وارد می شود فرد به اندازه اندکی احساس ناراحتی و فشاری که نشات از پروب می گیرد را داشته باشد.
قبل از انجام سونوگرافی واژینال بهتر است آمادگی های زیر را داشته باشید:
- اصلاح موهای زائد
- در صورت حساسیت داشتن به پلاستیک به پزشک خود اطلاع دهید.
- در طول سونوگرافی بدن خود را منقبض نکنید و آرامش داشته باشید.
- بهتر است لباس دو تکه بپوشید که نیاز به برهنگی کامل نباشد.
چگونگی انجام سونوگرافی ترانس واژینال
این سونوگرافی باید با مثانه خالی و یا نیمه پر انجام بگیرد در ابتدا وسیله ایی به نام پروب که بر روی آن پوششی یک بار مصرف گذاشته می شود وارد واژن زن می شود شاید فرد در این مرحله احساس درد و ناراحتی داشته باشد چون این پوشش ها یک بار مصرف هستند به همین دلیل برای فرد مشکلی از لحاظ عفونت و یا آلودگی ایجاد نخواهد کرد. معمولا فرکانسی که این سونوگرافی را با آن انجام می دهند ۱۰ مگاهرتز می باشد. پروبی که این فرکانس را ایجاد می کند، از این طریق واژن به رحم و تخمدان نزدیک می شود و تصویر آنها بر روی مانیتور ایجاد می شود.
انجام سونوگرافی واژینال برای خانم های بارداری که به دلیل شل بودن گردن رحم سابقه سقط جنین داشته اند و یا اینکه دردهای شکمی دارند برای اندازه گیری طول گردن رحم بهتر است انجام بگیرد .از دیگر مواردی که سونوگرافی واژینال انجام میگیرد بررسی مشکلات بعد از سقط جنین در ماه سوم است .
از جمله مهم ترین سوالاتی که در رابطه با سونوگرافی واژینال می پرسند این است که آیا می توان در طول دوران بارداری این سونوگرافی را انجام داد .
تماس با دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی اصفهان
در پاسخ باید گفت که این سونوگرافی برای مادر و جنین خطری ایجاد نخواهد کرد اما این سونوگرافی باید توسط متخصص زنان و زایمان تجویز شده باشد. قدرت تشخیصی سونوگرافی واژینال بیشتر و فاصله آن با عضو کمتر است که سبب وضوح تصویر سازی و تشخیص بهتر و دقیق تر میشود. در حاملگی ماه اول و دوم چون درشت نمایی میشود. در اسرع وقت و در سن کمتری از حاملگی نسبت به سونوگرافی معمولی به تشخیص می رسیم و اطلاعات بهتری کسب می شود.
عوارض سونوگرافی واژینال
باید بگوییم که سونوگرافی واژینال هیچگونه خطر و عوارض خاصی ندارد چرا که در آن از هیچ اشعه ای استفاده نمی شود. تنها ممکن است درد کمی را در زمان ورود پروب به بدن احساس کنید. و از طرفی بایستی حتما سر دستگاه پروپ روکش داشته باشد چرا که امکان انتقال بیماری وجود دارد .
سونوگرافی واژینال و انتقال بیماری
درسونوگرافی ترانس واژینال بایستی سر دستگاه پروب حتما از روکش استفاده شود. اگر روکش (کاندوم) ان تعویض نشود دقیقا شبیه رابطه جنسی می تواند باعث انتقال انواع بیماریهای منتقله از راه جنسی مثل ایدز،هپاتیت و زگیل تناسلی شود.