
بررسی موارد قابل تشخیص با بیوپسی کلیه
کلیهها اندامهای لوبیایی شکل هستند که در قسمت فوقانی شکم و جلوی عضلات پشت، در سمت چپ و راست بدن قرار دارند. کلیهی راست برای تطبیق با اندازهی کبد، کمی پایینتر از کلیهی چپ قرار دارد. در این مطلب از سایت دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی و سونوگرافی سینه اصفهان موارد قابل تشخیص با بیوپسی کلیه را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
عملکرد اصلی کلیهها دفع مواد زائد و مایع اضافی از بدن هنگام تولید و دفع ادرار است. همچنین تولید هورمونهایی که مسئول تنظیم فشار خون، تولید گلبولهای قرمز، تنظیم اسید و تأثیر بر روی کلسیم، سدیم، پتاسیم و دیگر الکترولیتهای دخیل در سوخت و ساز بدن هستند، بر عهده کلیهها است. نمونه برداری از کلیه یا بیوپسی کلیه روشی است که در آن از استخراج بافت کلیه برای تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی استفاده می شود. این آزمایش به پزشک کمک می کند نوع بیماری کلیوی، شدت آن و بهترین روش درمانی را تشخیص دهد. از بیوپسی کلیه می توان برای نظارت بر اثربخشی درمان و بررسی وجود عوارض ناشی از پیوند کلیه استفاده کرد.
موارد قابل تشخیص در بیوپسی کلیه
- تشخیص یک مشکل کلیه که در غیر این صورت نمی تواند شناسایی شود.
- کمک به توسعه برنامه های درمان بر اساس وضعیت کلیه
- تعیین سرعت پیشرفت بیماری کلیه
- بررسی میزان آسیب ناشی از بیماری کلیوی یا بیماری دیگری
- ارزیابی چگونگی درمان بیماری کلیه
- نظارت بر سلامت یک کلیه پیوند خورده یا پیدا کردن دلیل اینکه کلیه پیوند شده به درستی کار نمی کند
پزشک شما ممکن است بر اساس نتایج آزمایش خون یا ادرار بیوپسی کلیه انجام دهد تا نشان دهد:
- خون در ادرار (هماچوری) ناشی از کلیه است.
- پروتئین در ادرار (پروتئینوری) همراه با علائم دیگر بیماری کلیوی است
- مشکلات ناشی از عملکرد کلیه، منجر وجود بیش از حد مواد زائد در خون میشود
همه افراد مبتلا به این مشکلات نیاز به بیوپسی کلیه ندارند. این تصمیم بر اساس علائم و نشانه های شما، نتایج آزمایش و سلامت کلی است.
نتایج بیوپسی کلیه
اگر بافت کلیه یک ساختار طبیعی را نشان دهد که فاقد رسوب و نقص دیگر باشد، نتایج طبیعی تلقی میشود. در صورت تغییر در بافت کلیه، نتایج بیوپسی کلیه غیر طبیعی تلقی میشود. دلایل زیادی برای این نتیجه وجود دارد. بعضی اوقات، بیماریهایی که از قسمتهای دیگر بدن ناشی میشوند میتوانند به کلیهها آسیب برسانند.
نتایج غیرطبیعی، میتواند نشانگر موارد زیر باشد:
- عفونت کلیه
- سرطان کلیه
- رد پیوند کلیه
- عفونت ادراری پیچیده
- بیماریهای بافت همبند
- محدودیتها یا ضعفها در جریان خون به کلیهها
- بسیاری از بیماریهای دیگر که تأثیر منفی بر عملکرد کلیه دارند.
تماس با دکتر فاطمه کرمی متخصص سونوگرافی سینه اصفهان
آمادگی های قبل از بیوپسی کلیه
بعد از مشورت با پزشک، لیستی از تمام داروهای مصرفی از جمله داروهای بدون نسخه، ویتامین ها و مکمل های گیاهی را تهیه کنید. از شما خواسته می شود که قبل از بیوپسی کلیه، از مصرف داروها و مکمل هایی که می توانند خطر خونریزی را افزایش دهند، خودداری کنید. این شامل:
- داروهای رقیق کننده خون (ضد انعقادها)، مانند وارفارین (Coumadin, Jantoven)، ریواروکسابان (زارلتو)، دابیگاتران (پراداکسا) یا آنوکساپارین (Lovenox)
- آسپرین
- ایبوپروفن (Advil، Motrin IB،…) و سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- برخی مکمل های غذایی مانند اسیدهای چرب امگا ۳
به طور کلی مصرف این داروها ۷ روز قبل از نمونهبرداری باید متوقف شوند و ۷ روز پس از نمونهبرداری از سر گرفته شوند. پزشک به شما اطلاع می دهد که چه زمانی مصرف این داروها و مکمل ها را متوقف کنید و مجدد شروع کنید.