گالاکتورافی چیست ؟
گالاکتورافی یا داکتوگرافی یک روش تصویربرداری پزشکی است که برای معاینه و بررسی داکت ها یا مجاری شیری پستان انجام می شود. این روش برای یافتن علت ترشحات سینه کاربرد دارد. در طول گالاکتورگرافی از تصویربرداری ماموگرافی با کمک وارد کردن ماده کنتراست به مجاری شیری استفاده می شود. علاوه بر این، نمونه ای از مایع ترشح شده از پستان برداشته شده و برای انجام آزمایشات تکمیلی مورد بررسی قرار گرفته می شود. به طور کلی روش هایی که برای تشخیص دقیق تر علت ترشحات نوک سینه انجام می شوند عبارتند از:
- گالاکتوگرافی یا داکتوگرافی
- بررسی آزمایشگاهی مایع ترشح شده از نوک پستان
- سونوگرافی پستان
- ماموگرافی
- آزمایش خون
گالاکتوگرافی چه کاربردهایی دارد؟
معمولاً گالاکتوگرافی زمانی انجام می شود که بیمار به علت ترشحات نوک پستان به پزشک مراجعه می کند و آزمایشات ماموگرافی ساده نشانی از وجود ناهنجاری های پستان ندارند. مشکلات پستانی مختلفی که در داکت های شیری رخ می دهند می توانند با کمک گالاکتوگرافی تشخیص داده شوند.
این ناهنجاری ها عبارتند از:
اکتازی مجاری شیری
تغییرات فیبروکیستیک پستان
پاپیلومای مجرای شیری
سرطان سینه
علاوه بر این داکتوگرافی می تواند به جراح در حذف داکت های شیری که در طول فرایند جراحی نیاز به حذف شدن دارند کمک کند. به عنوان مثال در بیماری های پاپیلومای مجاری شیری یا کراسینوم (سرطان سینه) نیاز به حذف برخی مجاری شیری دچار مشکل است که این عمل از طریق داکتوگرافی میسر می شود.
گالاکتوگرافی معمولاً در افرادی که ترشحات رنگی خاکستری، شیری، قهوه ای و یا سبز-آبی که به طور معمول نشان دهنده مشکلی در مجاری شیری نیستند انجام نمی شود. علاوه بر این ، این تصویربرداری تنها در مواقعی انجام می شود که ترشحات فقط از یک پستان خارج می شوند نه هر دو پستان.
دکتر فاطمه کرمی متخصص رادیولوژی اصفهان
سونوگرافی پستان اصفهان
جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دریافت نوبت میتوانید به صفحهی تماس با ما مراجعه فرمایید.
مطالب بیشتر:
ارزیابی مزیت بالفعل شیمی درمانی سرطان سینه
انجام MRI پستان چه خطراتی در پی دارد ؟