کاربرد انواع پروب سونوگرافی

انواع پروب های سونوگرافی و کاربرد آنها

پروب سونوگرافی در شکل ها و سایزهای مختلفی وجود دارند زیرا عملکرد هر یک متفاوت و مختص همان پروب می باشد.پروب ها می توانند بر روی سطح بدن قرار بگیرند یا وارد بدن بیماران شوند. همچنین پروب ها بر اساس سه ویژگی آرایش کریستال های پیزوالکتریک، پرینتر و فرکانس نیز دسته بندی می شوند.

در مطلب زیر سه تا از پرکاربردترین پروب های سونوگرافی معرفی شدند و مورد بررسی قرار گرفتند:

  • linear پروب خطی یا لینیر

در این سری از پروب‎ها، قرار گیری کریستال پیزوالکتریک به صورت خطی میباشد.شکل میدان این پروب مستطیلی است. پروب خطی تصاویری با کیفیت و رزولوشن بالا از اندام‌های نزدیک به سطح بدن (پوست) ایجاد می‌نماید. این امر پروب را برای تصویربرداری از عروق و برخی پروسه‌های پیچیده مانند تعیین خط مرکزی مناسب می‎گرداند. پرینتر کوچک آن، فرکانس و کاربرد پروب های لینیر به این بستگی دارند که تصویربرداری دوبعدی یا سه‎بعدی باشد.

پروب خطی برای تصویربرداری دو بعدی دارای پرینتر(footprint) گسترده با فرکانس مرکزی ۲.۵-۱۲ مگا هرتز دارد. از این پروب می توان برای تصویربرداری‌های مختلفی از جمله آزمون های وسکولار(عروقی)، عروق زایی رگ های خونی، پستان، تیروئید و تاندون‏ها، لاپاراسکوپی، حین اعمال جراحی، اندازه گیری ضخامت چربی بدن و عضلات برای مراقبت های روزانه و چک کردن سندروم لوکوموتیو (locomotive syndrome) و… استفاده کرد.

پروب خطی برای تصویربرداری سه بعدی پرینتر گسترده‎ای دارد و فرکانس مرکزی آن ۷.۵-۱۱ مگا هرتز می‎باشد. این پروب برای تصویربرداری از پستان، تیروئید و شریان های کاروتید مناسب است.

بیشتر بخوانید : سونوگرافی سینه چه چیزی را نشان می دهد؟

  • convex پروب منحنی شکل یا کانوکس

در این سری از پروب‎ها آرایش کریستال های پیزوالکتریک به صورت منحنی می‎باشد. همچنین شکل میدان نیز در پروب های کانوکس به صورت منحنی و گوه‎ای می‎باشد. این مدل پروب‎ها برای تصویربرداری‏‎های عمقی مناسب هستند هرچند که با افزایش عمق تصویربرداری، رزولوشن تصاویر کاهش می‎یابد. همانند پروب های لینیر، در پروب های کانوکس نیز، پرینتر کوچک آن، فرکانس و نوع کاربرد پروب به این بستگی دارد که تصویربرداری دوبعدی یا سه‎بعدی باشد.

پروب کانوکس برای تصویربرداری دوبعدی پرینتر گسترده و فرکانس مرکزی ۲.۵-۷.۵ مگاهرتز دارد. از این پروب برای تصویربرداری‎های مقاطع عرضی، شکمی و تشخیص اندام‌ها استفاده می‌شود.

سونوگرافی پستان اصفهان کاربرد انواع پروب سونوگرافی

  • phased array پروب آرایه فازی

این پروب‎ها پرینتر کوچکی دارند و فرکانس آنها پایین و د رمحدوده ۲-۷.۵ مگاهرتز می‎باشد. میدان دید در این پروب‏ها باریک است اما این موضوع به فرکانس بسیار وابسته است.علاوه بر این، شکل میدان سه گوش (مثلثی) می باشد و رزولوشن تصاویر آنها در نزدیکی میدان ضعیف است. از پروب‏های phased array معمولا در آزمون های قلبی، شکمی و مغزی استفاده می‎شود.

بیشتر مطالعه کنید : 

چرا گاهی یک سونوگرافی را باید تکرار کرد؟ (تکرار مجدد سونوگرافی)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *