انواع تصویربرداری در تشخیص سرطان سینه
یکی از روش های تشخیص در سرطان پستان عکس سرطان سینه (ماموگرافی، سونوگرافی، ام آر آی) می باشد. برای تشخیص ضایعات و مشکلات موجود در پستان، تصویر سرطان سینه روشی ایمن برای تشخیص سرطان پستان است. چنانچه با لمس غده ای در پستان خود لمس کرده اید، یا متوجه علائم سرطان در سینه خود شده اید، اولین قدم در تشخیص سرطان سینه، معاینه توسط بهترین متخصص جراحی سینه است. پس از معاینه، پزشک ممکن است مراحل تشخیصی بعدی از جمله عکس سرطان سینه را برای شما درخواست کند. طبق نظر سونوگرافی پستان اصفهان روش های تصویر برداری مختلفی که پزشک به وسیله آن می تواند نسج پستان را بررسی و در مورد توده احتمالی موجود قضاوت کند شامل ماموگرافی، سونوگرافی و در درجات بعدی MRI هستند.
عکس سرطان سینه با روش ماموگرافی
ماموگرافی معاینه اشعه ایکس پستان است. این معاینه برای تشخیص بیماری سینه در خانم هایی که دچار مشکلات پستان هستند، از جمله توده، درد یا ترشح نوک سینه و … استفاده می شود. این روش امکان تشخیص سرطان سینه، تومورهای خوش خیم و کیست را قبل از شناسایی با لمس می دهد.
در عکس برداری ماموگرافی که روشی ساده و سریع محسوب می شود، از اشعه ایکس برای عکس برداری از ساختمان و بافت های داخل پستان استفاده می شود. بیمار با کمک تکنسین مربوطه در مقابل دستگاه می ایستد و سینه ها در دو جهت، بین دو صفحه شفاف و مسطح فشرده می شوند و در نهایت اشعه ایکس به سینه ها تابیده می شود.
ممکن است این فشار برای بیمار کمی ناراحت کننده باشد، اما مدت زمان عکس برداری کوتاه و به مدت ۱-۲ دقیقه طول می کشد و در نهایت عکس ساختمان های داخلی سینه بر روی دستگاه نمایش داده می شود. بهتر است بدانید که وارد کردن این فشار برای گرفتن یک عکس با کیفیت خوب ضرورت دارد و به هیچ وجه خطری برای پستان ها نخواهد داشت. توجه داشته باشید برای کاهش درد و فشار بهتر است انجام ماموگرافی چند روز پس از اتمام عادت ماهیانه باشد.
سونوگرافی پستان
در روش عکس سرطان سینه با سونوگرافی بر خلاف ماموگرافی به جای اشعه ایکس، از امواج صوتی برای بررسی ساختمان و توده های پستانی استفاده می شود. برای انجام سونوگرافی، لازم است بیمار دراز بکشد و رادیولوژیست پس از آغشته کردن سطح پوست سینه با ژل لغزنده کننده، پروب را روی پستان حرکت می دهد و تصویر بازسازی شده توسط کامپیوتر، بر روی صفحه نمایشگر قابل مشاهده است. انجام سونوگرافی پستان باعث ایجاد درد و ناراحتی در بیمار نمی شود.
سونوگرافی زمانی توصیه می شود که پزشک بررسی های بیشتری را صلاح بداند. اغلب در مواقعی که بافت پستان سفت و متراکم باشد و یا سن بیمار کمتر از ۳۵ سال باشد سونوگرافی پستان توصیه می شود. اما بیشترین کاربرد سونوگرافی پستان برای افتراق توده های توپر از توده های حاوی مایع و کیست های پستان و همچنین در تشخیص شبه توده ها از توده های واقعی که غیرطبیعی هستند می باشد.
تصویربرداری از پستان با روش MRI
روش دیگر عکس سرطان سینه بدون درد MRI است. که برای تشخیص ماهیت توده های پستانی به کار می رود و به پزشک در تشخیص بیماری و انتخاب روش درمان مناسب کمک می کند. در مواردی که جراح پستان با انجام ماموگرافی و یا سونوگرافی نتواند به تشخیص قطعی برسد. و همچنان به دلیل لمس توده در معاینه به وجود توده بدخیم شک داشته باشد. حتی در مواردی که بیمار سن پائین تر از ۳۰ سال دارد انجام ام آر آی ضرورت میابد.
در این روش از امواج رادیویی و مغناطیسی که مستقیماً وارد بدن بیمار می شوند و تصاویر دقیقی از اندام های داخلی ایجاد میکنند، استفاده می شود. MRI سینه ابزاری نسبتا کامل تر برای کشف و تشخیص و نیز درجه بندی سرطان سینه و سایر ابنورمالی های سینه میباشد، به کارگیری ام آر آی در کنار سایر روشهای تصویربرداری در کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان سینه است.بسیار کارآمد است.
بیشتر بخوانید: شیردهی و سرطان سینه
برای تصویر برداری از بیمار درخواست می شود که به صورت دمر روی تخت مخصوص دراز بکشد. وسیله ای به نام کویل زیر سینه بیمار قرار داده می شود. که دارای دو محفظه خالی جهت قرار گرفتن سینه های بیمار می باشد. بیمار می بایست سینه های خود را کاملا درون این دو محفظه قراردهد. عدم تکان خوردن بیمار و ثابت ماندن در طول ام آر آی بسیار اهمیت دارد. بنابراین قبل از شروع لازم است که کاملا احساس راحتی وآرامش داشته باشید.
سپس ام آر آی شروع به تصویربرداری می کند. چنانچه عکس برداری با تزریق باشد. کارشناس در حین انجام MRI از رگ دست بیمار تزریق ماده حاجب را انجام خواهد داد . در صورتی که در خواست پزشک شما با تزریق باشد از شما خواسته می شود. ۴ ساعت قبل حتما ناشتا باشید ولازم است اگر هرکونه حساسیت دارویی ، فصلی ، آلرژی و … دارید. حتما به پزشک و کارشناس اطلاع دهید. مدت زمان انجام MRI حدودا ۴۰ دقیقه خواهد بود.